Kategorier
Aktuellt

2013 – Året som gick – PPM-portföljen

December månad gjorde att börsåret 2013 blev ett ytterligare bra år för www.pensionssparande.eu. Min PPM-portfölj ökade totalt under 2013 med +19,9% jämfört med OMX Index 30 som gick upp med 18,0% och SIXPRX som gick upp med 27,9%. Sammantaget är jag nöjd med att jag slog OMX Indexet men det är en bit kvar tills jag slår SIXPRX som är mitt högsta mål. Detta är vårt mål för 2014.

Historisk avkastning PPM-portföljen:

2012 = +24,0 %

2013 = +19,9 %

Hur lyckades vi med +19,9 % i avkastning för 2013? Året började lite försiktigt och ifrån början hade vi placerat PPM-fonderna i Ålandsbanken High Yield och Didner & Gerge Aktiefond Sverige som båda gick lysande under 2012. Ålandsbankfonden gick väldigt bra tack vare höga avkastningar på företagsobligationerna, men efter första kvartalet 2013 så såg man att företagsobligationernas avkastning var på väg ner och därför blev det dags för ett byte (2013.04.09). Didner & Gerge låg kvar och sedan tillkom fyra stycken ytterligare fonder: Länsförsäkringar Fastighetsfond, UBS (Lux) Biotech, Blackrock World Healthscience, UBS Small & Midcap Japan och då fick PPM-portföljen ytterligare fart uppåt fram tills mitten på sommaren då det blev oroligheter i Nordkorea och senare Syrien vilket ledde till några dalar under året.

Men fonderna återhämtade sig ganska snabbt och sedan började budgettakdiskussionerna i USA och då blev det lite nedgång igen och återigen så hämtade sig portföljen bra men då tyckte jag att vi låg för högt viktad mot Japan och Biotech efter den höga uppgång som gjorts på kort tid. Samtidigt så låg andra fonder i stark uppåtgående trend, vilket gjorde att det var dags att byta i November till mitt nuvarande innehav.

Nuvarande PPM-innehav

Sedan senaste fondbytet som gjordes 2013.11.07 har sedan dess gått upp med +1,8%. Om ni vill veta mer om innehavet och viktningen av fonderna så prenumerera på Nyhetsbrevet – som är helt gratis (se längst ner i artikeln).

Hur kommer 2014 att gå? – det är frågan

Jag är fortsatt positiv och tror att börsen kommer att gå upp något tack vare att Tyskland går bra – de gynnas av en låg EUR-kurs. Går Tyskland bra så går även Sverige bra. Det som talar emot Sverige dock är den höga kronkursen.

Det kommer säkert vara en volatil börs under 2014 också, och det kommer säkert återigen att bli diskussioner om budgettak, QE, tapering och Obamacare i USA. Men sammantaget så tror jag att återhämtningen i Europa kommer fortsätta uppåt och situationen i Spanien, Italien, Grekland m.fl. kommer också förbättras. PMI index d.v.s. inköpschefsindex gick ner något i december, men jag bedömer att det är en tillfällig nedgång och det kommer säkert öka redan i januari igen. Sammantaget så ser det trendmässigt något uppåt ut men som sagt det blir säkert någon korrigering nedåt. Men som alltid så kommer det att stiga långsiktigt.

Lämna ett svar