Kategorier
Pensionsspara tips

Är du 40+ bör du tänka på detta vad det gäller din ekonomi och sparande

Är du över 40 år och har fortfarande inte ordning på ditt sparande inför pensionen? Då är det hög tid att ta tag i saken. Se till att ha kontroll över din ekonomi i allmänhet och ditt långsiktiga sparande i synnerhet – förbered dina pensionsmål och ta dig tid att planera och utvärdera dina mål.

Har du en realistisk summa som du kan leva på per år eller månad som pensionär? Gör en pensionsprognos hos www.premiepensionsmyndigheten.se eller www.minpension.se. Du bör inte anta att du kommer leva billigare eller spendera mindre som pensionär än vad du gör nu.

Sikta på en stabil ekonomi och spara rikligt

När vi blir pensionärer så kommer en stor del av inkomsten gå till hälsa, sjukvård och mediciner. Man kan ju inte påstå att detta har blivit billigare med åren, snarare tvärtom. Därför gäller det att planera så man har sparande eller försäkringar som kan täcka framtida hälsoproblem.

Man bör också tänka på att ju närmare tiden man kommer mot att bli pensionär så bör man minska riskerna i de besparingar man satsat t.ex. vikta om lite till räntebärande placeringar.

Det är bra att spara så mycket man kan och se till att man har så stor buffert som möjligt. Ju tidigare man får ihop en stor portfölj – desto större möjlighet att ha en hög avkastning varje år på hela fondportföljen. Det är skillnad att få 10 % på 100 000 kr jämfört med att få det på 1 000 000 kr.

Om du är en person som använder kreditkort och har kreditkortskulder. Sluta med detta. Se till att betala av dem så fort som möjligt och använd det aldrig. Man ska bara ta lån om man ska ha en bostad. Annars ska man aldrig ta lån.

En ytterligare regel är: Om man inte får ett lån i en bank, så ska man inte ta lån någon annanstans heller. Du är inte kreditvärdig i så fall och bankens svar är till din hjälp för att du inte ska hamna i skuldfällan.

Om du råkar ha flera smålån – försök få din bank att lösa smålånen emot att ha ett enda lån. Det bästa är om lånet kan ha bostaden som säkerhet. Tänk på att ränta är kostnader som du inte får någonting för.

 Hur mycket eget kapital har du i bostaden? Det är bra om du har möjlighet att amortera av bostaden. När räntan är låg så är det ju inte så stort intresse av att göra det. Då kan man ju istället spara det i aktier eller fonder och när räntan börjar stiga så kan man ta ut pengarna från placeringarna och betala av lånet. Om du lyckas amortera av bostaden helt till den dagen du går i pension. Då har du dels ett billigt boende och du har möjlighet att sälja bostaden och på det sättet ha en buffert under din tid som pensionär.

Många pratar om att ha ett sparande för oförutsedda utgifter. Men jag ser ingen skillnad på sparande och sparande. Har du ett väl fungerande sparande i kapitalsparförsäkring eller aktie- eller fonddepå då har du den buffert som behövs. Så man behöver inte sätta upp konton för olika sorters sparande om man inte vill.

Sammanfattningsvis om sparandet inför pensionen

  • Sätt upp mål på månadsinkomst som pensionär.
  • Beakta hälso- och sjukvårdkostnader som pensionär.
  • Justera riskerna i dina placeringar ju närmare pensionsåldern du kommer.
  • Spara så mycket man kan. Få snabbt ihop en så stor buffert som möjligt.
  • Använd aldrig kreditkort.
  • Amortera på bostaden.

Kommentera