Kategorier
Pensionsspara tips

Därför är aktier det allra bästa sparandet – pedagogiskt exempel

Jag får ofta frågan om vad som är det allra bästa sparandet. Man kan alltid gå in på vilken typ av investerare man är och hur riskvillig man är etc. Men jag bortser från vilken typ av person, sparare och hur riskvillig personen i fråga är. Jag säger precis som Warren Buffet: AKTIER. Att spara och äga aktier och därmed vara delägare i olika företag är det som har gett högst avkastning över tid. Aktier i företag som växer, som ökar både försäljning och vinst och ökar kassaflödet och har en bra utdelning (direktavkastning) och som höjer utdelningen år efter år.

Jag tänker visa med ett exempel nedan som kan skapa lite tänkvärda tankar.

Det bästa sparandet i aktier – konkret exempel

Alla människor har kostnader varje månad såsom kläder, mat, boende, bil, mobiltelefon (se tips på mobil för barn), internet etc. Alla dessa utgifter måste finansieras på något sätt. Allting måste betalas av våra intäkter. Jag räknar inte lån som finansiering i detta fall för att lån skall också betalas av vår inkomst.

Jag tänkte visa med ett teoretiskt exempel. Låt oss säga att en person köper kläder för 500 kr per månad d.v.s. 6 000 kr per år. Personen måste alltså jobba X antal timmar och få ut denna summa netto för att betala kläderna. Personen handlar kläderna på H&M. Pengarna är borta efter han/hon har förbrukat dessa på kläder. Om vi nu antar att personen sparar i aktier som ger utdelning t.ex. H&M-aktien. 2005 stod H&M-aktien i ca 100 kr per st. Idag står aktien i ca 280 kr per st. Detta är alltså en snitt avkastning på ca 22%.

Aktien ger också en utdelning på 9,50 kr per aktie vilket motsvara en direktavkastning på ca 3,30 – 3,5%. Om du hade köpt aktier för att finansiera dina klädinköp bara med hjälp av utdelningen så hade du behövt köpa 632 aktier (6 000/ 9,50=632). Jag räknar inte med skatten på aktieutdelningen utan förutsätter att du sparar i ett fördelaktigt investeringssparkonto eller kapitalspar (Läs mer om detta under Lär Dig Mer). 632 aktier kostar ju ganska mycket pengar d.v.s. idag ca 280* 632 = 176 960 kr. Detta tar ju ganska lång tid att spara ihop till, men om du gjorde det så skulle du få in de 6 000 kr via utdelningen förutsatt att inte företaget ändrar utdelningen, men H&M brukar inte sänka utdelningen nämnvärt snarare höja utdelningen.

Hittills har jag inte räknat med uppgången i aktiekursen. H&Ms aktiekurs ökar ju i takt med hur företaget växer på olika marknader och med antalet butiker. Låt oss nu anta en uppgång av aktiekursen på 15% per år istället för de 22% de har haft de senaste åren. Hur många aktier och hur mycket pengar måste du köpa aktier för – för att få ihop 6 000 kr med 15% avkastning? Du måste köpa aktier för 40 000 kr (6 000/0,15 = 40 000). Antalet aktier blir då 40 000/280 = 143 aktier. På dessa 143 aktier kommer du också få utdelning d.v.s. 143 * 9,50 = 1 358,50 kr. M.a.o. kan du köpa något färre aktier för att få ihop dessa 6 000 kr. Alltså genom att köpa aktier i H&M för runt 40 000 kr så ökar din förmögenhet med 6 000 kr varje år. Genom att du har sparat i aktier så jobbar pengarna åt dig. Hade du bara använt din lön och satt in på vanligt löne- eller sparkonto och sedan köpt kläderna så hade pengarna varit borta.

Hade du dessutom handlat alla dina kläder på H&M, så hjälper du ju företaget H&M att gå bättre och därmed dig själv som aktieägare i företaget. Men det är ju inget måste. Huvudsaken är att du har funnit ett sätt att finansiera dina klädinköp.

På samma sätt kan man göra när det gäller alla andra saker man konsumerar. Spara pengarna i aktier i oljebolag, bilbolag, försäkringsbolag, elbolag m.fl. för att finansiera dina egna utgifter. På lång sikt så kommer du att se att du inte kommer att vara lika beroende av din normala löneinkomst utan du tjänar en s.k. passiv inkomst på dina aktier via aktiekursökning och utdelningar. Investerade pengar i aktier jobbar åt dig.

Ja, men jag har inte 40 000 kr att köpa aktier för, säger du. Försök att månadsspara och köp aktier när du har fått ihop t.ex. 5 000 eller 10 000 och så vidare. Läs min artikel med tips på hur du skapar bra förutsättningar för ditt sparande.

Handla med aktier på nätet

Avanza (www.avanza.se) och Nordet (www.nordnet.se) är bra Internetmäklare där man kan bli kund och börja handla med aktier och fonder. Ett annat väldigt bra alternativ är att som småsparare bli kund hos Aktieinvest (www.aktieinvest.se).

P.S. Observera att H&M är bara ett exempel ovan. Det kunde ha varit vilket annat företag som helst. Men det som gäller är att aktier är det bästa sparandet på lång sikt. Det finns inte många andra investeringsalternativ som ger den avkastning som aktier gör.

Läs också en intressant artikel om vad det innebär att ha en hållbar livsstil.

Ett svar på ”Därför är aktier det allra bästa sparandet – pedagogiskt exempel”

Skulle du säga att H&M är bäst att investera i? Jämför det med indexfonder så som OMXS30, vad ska man satsa på? Jag inser givetvis att H&M utgör stor del av den indexfonden men om det nu skulle ge större avkastning att bara investera i dem vore det ju intressantare.

Lämna ett svar