Kategorier
PPM fonder

Du måste vara aktiv med PPM

Historiskt så har de pensionssparare som byter PPM-fonder aktivt fått en högre avkastning än de sparare som inte gjort aktiva byten. Varför är då inte fler personer aktiva med att byta fonder? Förmodligen beror det som oftast på – brist på intresse, tid eller kunskap?

Varför ska man aktivt byta fonder?

Inga fonder går alltid upp utan i vissa perioder så sjunker fonden eller så växer den inte lika snabbt som en annan fond går upp. Genom att byta till de fonder som går bra och undvika de som ligger stilla eller går ner så har man större sannolikhet att lyckas få en högre avkastning än när man är passiv.

Hur ofta ska man byta fonder?

Det är svårare att svara på hur ofta man ska byta. Själv så byter jag inte för bytandets skull p.g.a. att när man köper en ny fond så tar fonden ut en förvaltningsavgift och man vill ju inte betala 1,5% av det man investerar alltför ofta. Byter man ofta så kan alltså stor del av pensionskapitalet går förlorat. Men man ska inte undvika att byta enbart för det. När man ser en fond som är i stigande trend så innebär det med stor sannolikhet att när man byter fond så tar det inte så lång tid innan man har tjänat in förvaltningsavgiften. Under 2013 har jag bytt fonder vid två tillfällen och ändå lyckats fått ihop hittills i år+16,8% (per 2013.10.31).

Läs också: varför ska man pensionsspara?

Om du prenumererade på mitt Nyhetsbrev så skulle du alltså bara ha behövt logga in på PPM vid två tillfällen i år och byta dina fonder såsom jag har placerat mina och då hade du haft samma avkastning som jag har. Det tar alltså väldigt lite av din tid att hänga med och följa mina fondbyten. Du behöver inte vända dig till dyra PPM-förvaltare som tar betalt att förvalta ditt pensionskapital. Därmed hjälper jag dig om du har brist på intresse, tid eller kunskap.

Går mitt sparande bra så går ditt sparande bra.

Lämna ett svar