Kategorier
Pensionsspara tips

Egenföretagare du måste ta tag i din pension – om pensionsspararande för egna företagare

Egenföretagare bär själva ansvaret för sin pension. Många egenföretagare kanske inte tar ut så hög lön och skattar så mycket och därmed så får de inte ihop så mycket pengar i den allmänna pensionen (det som redovisas i det oranga kuvertet).

Ca 38 000 kr krävs för att maximera den allmänna pensionen för egenföretagare. Dessutom glömmer företagare ofta att kompensera för att de inte har tjänstepension. Tjänstepensionen är en viktig del för att få en högre pension den dagen man går i pension. De flesta löntagare får tjänstepension.”En egenföretagare bör avsätta som tumregel 5% av lönen i månaden”, säger Olle Sylvén, informatör på Pensionsmyndigheten. *

Vad man bör känna till om pensionen som egenföretagare

Som egenföretagare måste man betala egenavgift, vilket motsvarar den avgift arbetsgivare betalar för en anställd. Det andra man bör känna till är att betala allmän pensionsavgift, som är den del av pensionsavsättningen den anställde själv betalar via skattsedeln.

Som egenföretagare får du ingen kollektivavtalad tjänstepension. Har man ett aktiebolag eller firma med anställda har man möjlighet att gå med i ett arbetsgivarförbund och teckna en ITP-plan åt sig själv. Annars får man kompensera med privat pensionssparande. Hur stor avsättning man bör göra beror på ålder och hur mycket man tjänat in tidigare i pension. Gör en pensionsprognos så kan du som egenföretagare se om du behöver sätta av mer än 5%.

Summering: Vad bör man göra som egenföretagare vad det gäller pensionen?

*Källa: Artikel – Svenska Dagbladet Näringsliv, 2013.09.28

 

Lämna ett svar