Kategorier
Pensionsspara tips

Ekonomiskt framgångsrika pensionärer – sju viktiga aspekter

Vad är det som gjort att vissa pensionärer har det svårt ekonomiskt och vissa har det bra? Nedanför har jag skrivit vilka drag som finns hos ekonomiskt framgångsrika pensionärer och vad de har gjort för att den ekonomiska situationen som pensionär ska bli så bra som möjligt:

1. Fast månadsinkomst i många år. Ju högre lön och ju under längre tid man har jobbat – desto större möjlighet till en högre pension. Dessutom har de sett till att jobba där arbetsgivaren har satt in pengar till en s.k. tjänstepension.

2. De har brutit den finansiella fallskärmen med sina barn och anhöriga. Det är lätt att som pensionär att bli ”familjens bank” om man har de finansiella musklerna. Men frågan är om det hjälper dina barn och/eller anhöriga. Curling är bra när du utrustar dina barn för livet, men helt förkastligt när du gör det mesta åt dem. Alla föräldrar har ett grundläggande ansvar och det är att utrusta sina barn för att överleva på egen hand, både känslomässigt och ekonomiskt. Bara för att du är pensionär och har bra ekonomiskt – behöver det inte eller ska det inte innebära att du är en bank. Det välstånd som du har byggt upp fram till din pension är pengar som du ska hålla dig med resten utav ditt liv. Om en familjemedlem behöver pengar – säg nej – och be honom eller henne att låna pengarna någon annanstans.

Givetvis kan olika saker hända såsom olyckor eller funktionshinder och det kan komma tillfällen då familjemedlemmar inte kan sätta tak över huvudet och mat i magen. Men som oftast handlar det om föräldrar som bidrar till en s.k. snyltare.
Du har arbetat hårt för att nå en ekonomisk trygghet.

Självklart kan man låna ut pengar till familjemedlemmar förutsatt att de betalar tillbaka snabbt eller via en fast avbetalningsplan. Men du ska se till att få tillbaka pengarna och inte det låta tiden gå. Men det bästa är helt enkelt att låta bli och istället se till att barnen har utrustats för att klara sig helt på egen hand.

3. Tagit kontroll över sina pensionsfonder. Se till att vara din egen chef över dina pensionsfonder. Genom att själv lyssna på experter och ta reda på fakta om pensionsfonder så kommer du att göra bättre finansiella beslut för dig själv. Självständighet är det verkliga målet inför en pensionering. Pensionssystemet har ändrats och man är tvungen att mer och mer pensionsspara, spara och planera själv än vad man behövde tidigare. Det blir mer och mer upp till en själv att planera och besluta inför pensionen. Det finns mycket att lära och det finns information att läsa och sätta sig in i. Genom att sätta sig in i vad som gäller så förbereder du dig inför pensioneringsdagen och därmed undviker du paniken och rädslan som kan uppstå p.g.a. ev. brist på finansiellt kunnande. PPM-tips.

Genom att du sätter dig in och får mer kunskap samtidigt som du sparar så ger du dig själv en ekonomisk utbildning. Du vill ju undvika att gå ifrån ett stressigt jobb till en stressig pension. Det blir sällan en lycklig pensionering för de som oroar sig för pensionen senare d.v.s. den dagen de är pensionärer.

4. Har sparat i ett privat pensionssparande under lång tid. Genom att de har haft olika former av privat sparande och pensionssparande och sparat under lång tid i aktier, aktiefonder och räntefonder och därmed sett till att få en löpande avkastning på sparandet, så har de fått möjligheten till en framgångsrik ekonomisk situation under tiden som pensionär. Därför måste du pensionsspara. 

5. Betalat bort skulder. Om du har en miljon på ditt spar- eller depåkonto och en miljon i lån, så är du pank. Den dagen du slutar betala ränta eller startar amortera och betala till dig själv – det är då du börjar bygga en verklig förmögenhet. Få ordning på din ekonomi.

6. Sett till att få professionell hjälp. Jag rekommenderar att gå till en professionell ekonomisk rådgivare för en vanlig kontroll. Jag menar inte att betala någon för att hantera dina pengar. Man har hört för många historier där människor har blivit lurade. Men genom en vanlig ekonomisk kontroll kan en professionell ekonomisk rådgivare se över om något kan ändras i din ekonomiska situation.

7.  Sett till att de är i fas med din make/maka. Pensionering är inte roligt om bara en av makarna lever sin dröm. Lyckliga par pratar och planerar långt innan pensionsdagen hur de vill spendera sin pension. Paren som sett till att ha fast regelbundet sparande och sett till att amortera lånen på huset – har sett till att få en bra ekonomisk situation som pensionärer. De har då även sett till att den utav dem som blir efterlevande kommer också att ha en bra ekonomisk situation den dagen de blir änka/änkeman.

Genom att göra ovanstående så kommer ni att få en bättre ekonomisk situation som pensionärer. Observera att jag endast tagit upp ekonomisk framgång. Jag skriver inget om att vara lycklig som pensionär. Då är det många fler saker som ska läggas till såsom hälsa, positiv attityd, klar vision vom ad man vill, relationen till vänner och familj, socialt nätverk, och fritid etc. etc. Läs: När är det bäst att gå i pension?

Lämna ett svar