Kategorier
Pensionsspara tips

Ekonomiskt oberoende

Jag tror de flesta människor drömmer om att bli ekonomiskt oberoende. Det kan man tydligt se genom att se hur många som tippar och spelar i förhoppningen om att någon gång bli ekonomiskt oberoende. Men vad är ekonomiskt oberoende? När är man egentligen ekonomiskt fri? Hur blir man och hur beräknar man ekonomiskt oberoende?

Ekonomiskt oberoende kan generellt beskrivas att när man har en tillräcklig förmögenhet att leva av utan att behöva arbeta för att få ihop till de grundläggande behoven. D.v.s. tillgångarna genererar intäkter som är större än utgifterna. I dessa sammanhang dyker uttrycket passiv inkomst upp som betyder att man tjänar pengar löpande utan att behöva arbeta mycket för att bibehålla inkomsten. Det finns olika exempel på passiva inkomster som t.ex. royalties från musik (STIM) eller böcker, uthyrning av fastigheter, aktier, fonder och andra värdepapper, intäkter från internet (från exempelvis reklamintäkter för en blogg), intäkter från appar eller spel, patentlicenser, eller äga ett företag och få utdelning. Man utför helt enkelt arbete en gång eller löpande och får betalt löpande under lång tid, med andra ord man får inte betalt direkt i form av timlön eller månadslön s.k. aktiv inkomst. Webbyrå i Arvika med tips på hur man lyckas på nätet.

Skillnaden mellan fattiga, medelsvenssons och de som är rika beror till stor grad hur långt man lyckats i att generera en passiv inkomst. Att skapa något som ger passiv inkomst är vägen till ekonomisk frihet.

Tips på att bli ekonomiskt oberoende

Hur blir man ekonomiskt oberoende?

Om ditt mål är att uppnå ekonomisk frihet och därmed ha möjlighet att täcka dina utgifter utan att behöva ett heltidsarbete så följ dessa steg:

  • Bedöm var du befinner dig just nu. Det spelar ingen roll om du är ung, medelålders eller äldre. Alla har möjligheten att bli ekonomiskt oberoende om man gör sunda ekonomiska beslut och lägger upp en plan att bygga en förmögenhet.
  • Var disciplinerad i alla ekonomiska frågor. Prata med människor som har det ekonomiskt bra och du kommer att finna att väldigt få av dem har gjort följande: levt över sina tillgångar, köpt ett fritidshus, köpt nya bilar, belånat huset för att köpa konsumtionsvaror. De har varit oerhört disciplinerade och planerat för att bli ekonomiskt oberoende genom att aldrig överspendera.
  • Lever billigt och välkomnar åtstramningar. Människor som når ekonomiskt oberoende är väldigt försiktiga med sina pengar – de spenderar endast när de måste. Genom att dra ner på vardagliga utgifter och göra så mycket själv så kan man sätta kapitalöverskott i olika investeringar som ger passiva inkomster.
  • Betala av dina skulder. Se till att betala bort alla lån med hög ränta som t.ex. kreditkorts-skulder och billån.
  • Investera pengarna i aktier och fonder. Placera pengarna i aktier som ger utdelningar varje år. Bara ett av många exempel:  H&M ger i dagsläget en utdelning på 9,50 SEK per aktie. Om du har 1 000 aktier i H&M så skulle du alltså få 9 500 SEK/år. I dagslägen kostar aktien 293 SEK/st så du skulle behöva köpa aktier för 293 000 SEK för att få denna utdelning varje år. Då ska man också veta att för 10 år sedan så stod aktien i 81,75 SEK/st. På 10 år har aktien gått upp 258%. Hade du köpt 1 000 aktier för 10 år sedan för 81 750 SEK så hade de idag varit värda 293 000 SEK. Under dessa 10 år har det varit ett antal kriser och H&M-aktien har alltså gått bra trots kriserna, d.v.s. långsiktigt så går aktiekurserna upp. Det jag vill understryka är att genom att du köper aktier löpande som ger utdelning år efter år – kommer du så småningom få en passiv inkomst i form av utdelning och samtidigt en värdeökning av aktierna som du äger i bolaget. Tänk om du lagt pengarna i H&M aktier istället för att köpa alla de trisslotter, postkodlotter, bingolotter, trav och tips som du har spelat upp under 10 år…
  • Se om det är någon annan passiv inkomst du kan bygga upp. Uppfinn en ny produkt eller tjänst eller förbättra något som redan finns. Skriv en bok eller ett manus, eller se exemplen ovan i stycket om passiv inkomst.
  • Bygg på din framgång. Om du lyckats börja bygga en passiv inkomst fortsätt att expandera genom att köpa fler aktier eller en fastighet för uthyrning.
  • Förkasta misslyckanden. Historiskt så har man sett många entreprenörer som misslyckats och en del har till och med förlorat allt och de har kommit tillbaka starkt genom att inte ge upp och se på andra möjligheter.

Visste du förresten att Monaco numera har den högsta medellivslängden i hela världen? Den förväntade medellivslängden i landet är 90 år, vilket placerar Monaco långt före tvåan San Marino (83 år). Forskarna anser att orsaken till detta är ganska tydlig. Förklaringen ligger i sol, Medelhavskost, bra vård och till en stor del den höga andelen människor i landet som är ekonomiskt oberoende. De behöver inte behöver oroa sig över sin ekonomi vare sig under sin ungdom eller efter pensionen. Frånvaron av ekonomisk oro är en av de viktigaste nycklarna till ett bra liv.

 

Lämna ett svar