Kategorier
Pensionsspara tips

Förbered dig innan pensionen

Att ha en trygg ekonomisk situation när man blivit pensionär sker inte per automatik som ett under. Det tar massor av tid, planering och besparingar.

Fakta om pension:

När du går i pension riskerar du att få en rejäl sänkning av din månadsinkomst. Risken är att du endast kommer få 50-60% av din nuvarande inkomst.

För att få en högre pension så behöver du planera på rätt sätt.

Här följer några tips som maximerar ditt sparande fram till pensionen:

1. Ta reda på så mycket som möjligt om pension genom att läsa tidningar och tidskrifter, använd internet, prata med dina vänner. Gör din egen forskning .(läs också min artikel varför ska man pensionsspara?).

2. Prata med en professionell ekonomisk rådgivare. Ta det som ett läkarbesök på din ekonomiska situation. Det kan vara bra att gå igenom nuvarande ekonomiska situation och framtida mål.

3. Gör det till en vana och spara, spara och spara så mycket du kan. Läs mer om att skapa en bra grund för ett gediget sparande.

4. Ta reda på vad dina behov är som pensionär. Fritid kan vara dyrt och pension kan alltså vara dyrt beroende på vad man vill göra, Vad gör du idag som du vill fortsätta med som pensionär. Hur stor pension behöver jag då?

5. Sätt dig in i alla delat av pensionen och hur den är uppbyggd och vad man kan göra för att maximera de olika delarna.

6. OBS! Rör inte ditt privata pensionssparande d.v.s. ta inte ut pengarna – utan håll de låsta tills den dagen du går i pension.

Om du sparar för framtiden, så är det faktiskt en fördel när marknaden går ner eftersom ju mer andelar du har, ju mer kan du potentiellt tjäna när marknaden går upp igen. Och i det längre perspektivet, decennium inte månader, så stiger marknaderna mer än vad de faller – Suze Orman

Viktiga länkar inom ämnet pension:

http://www.pensionsmyndigheten.se/

https://www.minpension.se/

Kommentera