I Sverige har de flesta utav oss en bild på att vi ska pensionera oss vid 65 års ålder. Men nu har ju staten ändrat pensionsåldern till 67 års ålder men man kan ta ut den tidigast från 61 års ålder. Pensionsåldern kommer fortsätta att höjas i framtiden dels tack vare en åldrande frisk befolkning och dels att p.g.a. att antalet pensionärer ökar och det leder till att det blir mindre pengar till pensionärerna och särskilt påfrestande blir det också i och med att den yngre generationen har svårt att få jobb och kan bidra till statskassan.
Visste du förresten att företagare inte behöver betala arbetsgivaravgifter (ålderspensionsavgiften ligger på blygsamma 10,21 %) när man anställer en pensionär? Dessutom sammanställde nyligen Pensionsmyndigheten de regler som gäller för de som väljer att arbeta efter pensionering. Vid en årsinkomst på 180000 kronor blir skatten 14000 för den som arbetar efter 66. Om personen i fråga istället väljer att gå i pension blir skatten för samma inkomst 38000 kronor. Källa: DN.
Kan man jobba även som pensionär?
Nej, säger de flesta och svaren lyder ofta att nu är det dags att vara ledig och många pensionärer är helt enkelt utslitna i kroppen både fysiskt och/eller psykiskt efter att ha jobbat ett hårt långt arbetsliv. Men några av Er kanske känner att man kan göra mer som pensionär. Frågan man måste ställa sig som pensionär är:
- Vad vill jag göra efter pensionen?
- Vill jag vara ledig?
- Vill jag fortsätta jobba?
- Kan jag jobba lite då och då?
- Var finns det den typen av jobb där man bara kan jobba då och då?
Svaren på dessa frågor kan bara du som individ bestämma eller välja för alla har olika förutsättningar.
Det finns flera olika typer av jobb eller tjänster som man kan utföra som pensionär baserat på vilka tidigare erfarenheter, intressen, hobbys etc. man har.
Några exempel på vad man kan jobba med efter pensionen
Företaget du tidigare jobbade på kanske behöver din hjälp några timmar i veckan eller månaden. Det kan vara allt ifrån vad du har arbetat med tidigare till att hjälpa till med att arkivera eller kopiera sådant som inte blivit gjort tidigare. Företaget kanske behöver hjälp inför en kommande mässa, etc. Fler exempel:
- Du kanske är en duktig seglare eller bilförare som kan hjälpa andra företag att leverera båtar, bilar, husvagnar, släp etc. till deras kunder.
- Du kanske har en unik kunskap inom miljö, IT, data, ekonomi, juridik, översättning, teknisk dokumentation, deklaration, assistera lärare mm. – som kan göras vid behov.
- Du kanske har en hobby som du kan tjäna pengar på; snickra, fota, sy, sälja saker på marknader.
- Du kanske kan jobba åt en idrottsförening och hjälpa till med materialförvaltning, bingo eller sköta deras kiosk- eller lottförsäljning vid matcher.
- Du kanske kan skriva en blogg på internet med affiliate-länkar, skriva e-böcker eller andra böcker.
- Du kanske kan hjälpa andra med att gå ut och rasta hunden, hemarbete, utföra olika ärenden åt andra som du känner eller människor som behöver hjälp med detta.
Ovanstående är bara några exempel på vad man kan göra som pensionär. Jag är säker på att du kan komma på saker som du kan göra genom att bara se på vad du är bra på och vad du har gjort tidigare.
Genom att vara lite mer aktiv och samtidigt dryga ut pensionen med extrapengar så är man inte helt beroende av pensionen och sparkapitalet man fått ihop. Dessutom är det ju inte fel att ha ett aktivt och socialt liv även när man går i pension.
Det blir ju en stor omställning när man inte träffar de gamla arbetskamraterna längre eller lika ofta. Det kanske till och med är så att du kan vänta med att ta ut hela pensionen den dagen du går i pension och bara ta ut en del utav den. Ju längre du väntar med att ta ut din pension desto högre blir din pension. Pensionsmyndigheten har beräknat att för varje år du väntar med att ta ut din pension så höjs den med ca 7-8%.
Jag hoppas att denna artikel har gett dig lite idéer på vad du kan arbeta med även efter pensionering.
Lästips: om att hålla sig frisk länge.