Kategorier
Aktuellt

Pensionsprognos – Pensionsmyndigheten har tagit fram en prognosstandard

”Om jag fortsätter att arbeta och spara som idag, vilken pension kan jag då förväntas få?”

En arbetsgrupp inom Pensionsmyndigheten har emellertid tagit fram en prognosstandard. Syftet är att ha en enhetlig standard så att det är samma principer och antaganden för prognos-beräkningen och därmed göra det enklare för konsumenterna.

Arbetsgruppen har bestått av Pensionsmyndigheten, Svensk Försäkring, Minpension.se, SPV, Collectum, Fora, SKL, KPA, AMF, Alecta, SEB och Skandia. I referensgruppen har följande ingått: Svensk Försäkring, Minpension.se, SPV, Svenskt Näringsliv, Arbetsgivarverket, PTK, SKL, LO, OFR, Kommunal och SACO.

Principen med prognosstandarden är att svara på ovanstående fråga. Standarden för pensionsprognosens beräkning är att den omfattar allmän pension, tjänstepension (både kollektivavtalad och individuell) och privat pension. Prognosen ska anges i dagens lön- och penningvärde så att det är jämförbart med lönen idag. Prognosen bortser alltså från försämring av penningvärdet och att inkomsterna ökar. Den nya standarden innebär att också att prognosen för premiepensionen i nästa års oranga kuvert blir något lägre.

Detta med att ta fram en bra pensionsprognos har länge varit en nagel i ögat för många. Jag ser fram emot det oranga kuvertet och sedan kunna se hur pensionsprognosen ser ut totalt sett när alla delar läggs ihop.

Källa:

Vill ni läsa mer om ovanstående Prognosstandard, så kan ni läsa pressreleaser på Pensionsmyndighetens sida: http://www.pensionsmyndigheten.se/prognosstandard13.html

 

Lämna ett svar