Tips på det bästa kortsiktiga sparandet – för dig som behöver investera kortsiktigt

Det bästa sparandet på kort siktJag får ofta frågan vad ska man investera eller spara i på kort sikt, det vill säga 3 – 6 månader, för att få en riktigt bra avkastning. Det är förstås så att långsiktigt sparande är att föredra om man vill få en riktigt bra avkastning. Men låt oss titta på de bästa alternativen för kortsiktigt sparande.

Många väljer att sätta pengarna på ett vanligt fasträntekonto hos närmaste bank och låser pengarna i ett par månader (det vanligaste är 6-24 månader) och får en fast förutbestämd avkastning av banken på några få procent. Fördelen är bara att det är ganska riskfritt och man vet vad man får i avkastning. Men är det värt att låsa pengarna i ett antal månader eller längre för att få 1,6 – 3 % i avkastning?

Det bästa kortsiktiga sparandet

Man måste fråga sig vad man ska göra med pengarna efter det kortsiktiga sparandet. Sparar du till en drömresa (som till exempel Seychellerna), bil eller något annat. I vissa fall kan det med säkerhet löna sig att ha pengarna på ett vanligt sparkonto och den dagen du behöver pengarna så kan du direkt förhandla ner priset eller se till att köpa det du ska köpa till lägsta pris och därmed ha möjlighet att göra en bra affär istället för att du sparar och väntar på avkastningen på ditt fasträntekonto. Ska du betala en uppskjuten skatt så kan det ju vara ett alternativ med fasträntekonto om du vill vara helt säker på att det finns pengar när du ska betala skatten. Det är nog det enda scenariot som jag ser det där man rimligtvis skulle välja att investera pengarna i ett fasträntekonto.

Synar räntefonder

Fler alternativ för kortsiktiga investeringar

Andra alternativ är att leta efter räntefonder som ger en bättre avkastning än ett fasträntekonto. Personligen gillar jag Ålandsbankens olika räntefonder. De har varit duktiga historiskt. Den som jag har haft tidigare är Ålandsbanken Euro High Yield som har lite högre risk än andra räntefonder för att den placerar i olika europeiska företagsobligationer. Men inom fondmarknaderna så finns det många olika typer av räntefonder som är bra. Välj bara någon där det finns möjlighet till större avkastning än på ett fasträntekonto.

Men allt beror på vilken risk man som sparare och investerare vill ta. Bevakar man aktier och aktiefonder dagligen så tycker jag aktier och aktiefonder är det alternativ som jag skulle välja även om jag skulle spara på kort sikt. Men vill du spara med väldigt låg risk så prata med din närmaste bank om fasträntekonto.

Sammanfattningsvis kortsiktigt sparande:

  • Fasträntekonto – Låg risk och låg avkastning
  • Räntefonder – Mellan risk och låg avkastning men högre än fasträntekonto
  • Aktiefonder – Mellan- till hög risk och möjlighet till högre avkastning än räntefonder
  • Aktier – Hög risk och möjlighet till högre avkastning än aktiefonder
  • Optioner – Extremt hög risk men möjlighet till hög avkastning

Lycka till med ditt sparande och missa inte mina artiklar om tips på att spara i fonder.

Lämna ett svar