Kategorier
Pensionsspara tips

Tips på privat pensionssparande och sparande överlag

I denna artikel har jag radat upp några enkla tips för att bygga upp en framtida ekonomisk frihet, tryggare tillvaro genom ett bra, privat pensionssparande till ålderns höst. Läs också Varför ska man pensionsspara? samt tips på att spara pengar i allmänhet. 

Tips på privat pensionssparande

  • Grundregel nummer ett är att ju mer du jobbar och desto längre du jobbar – desto högre pension kommer du att få. Om du inte jobbar eller är halv- eller deltidsanställd så kommer du inte att få en hög pension den dagen du går i pension.
  • En annan bra regel är att köpa en bostad och se till att amortera den tills den dagen du går i pension. Då har du ett billigt boende den dagen du går i pension och om du senare väljer att sälja så har du ett sparkapital som du sparat ihop till under ditt liv. Ju tidigare man köper en bostad – desto bättre. Men se till att amortera – betala inte enbart räntor. Läs mer om bostadsinvestering. (Spanien)
  • Avsätt alla eller delar av alla pengar du tjänar i form av övertidsersättning eller bonusar. Sätt in pengarna på ett aktie- eller fonddepå, investeringssparkonto, kapitalsparkonto eller i IPS (Individuellt Pensionssparande) och placera pengarna i fonder och aktier tills den dagen du går i pension. Du undviker att bli van att ha extra pengar som du ändå handlar upp på konsumtionsvaror och samtidigt så bygger du en framtida trygghet.
  • Något som de flesta inte tänker på är att man välja bort återbetalningsskyddet av tjänstepensionen. Uträkningar från AMF visar att om en privatanställd tjänsteman med ITP kan få runt 11% högre tjänstepension i månaden genom att välja bort återbetalningsskyddet. Alla har möjlighet att välja tjänstepension med eller utan återbetalningsskydd. Vilket beslut som är rätt beror på din egen situation. Ett återbetalningsskydd ger efterlevande rätt till hela eller delar av innestående pensionskapital när du avlider. Avstår du från skyddet så innebär det en högre tjänstepension. Det går att lägga till eller ta bort återbetalningsskydder inom ITP och SAF-LO fram tills du fyller 65 år. Sedan ligger valet fast och du kan inte ändra ditt val efter att du börjat ta ut pengarna.
  • Försök alltid minska på konsumtionsutgifter och spara mer pengar i aktie– eller fonddepå, investeringssparkonto, kapitalsparkonto eller i IPS (Individuellt Pensionssparande) och placera pengarna i fonder och aktier tills den dagen du går i pension.

Jag fortsätter att kontinuerligt ge tips på bra pensionssparande, privat såväl som för företagare. Prenumerera på mitt nyhetsbrev för fler tips, det är helt gratis.

 

Lämna ett svar