Kategorier
Fondsparande

Varför köper inte fler aktier och fonder?

Jag har alltid frågat mig varför inte fler köper aktier och fonder? Jag ser olika orsaker till detta. En gemensam nämnare för samtliga är rädsla – rädsla för att förlora det man satsat. En annan orsak är kunskap – alla har inte kunskap om aktier och fonder. Det finns till och med banker som inte kan förklara sammanhangen för kunderna. Det är också fråga om tid. Sedan finns det de som inte har överskott till att ens spara pengar. Många sätter sig inte och tar sig tid för att se över deras placeringsalternativ. Det är enklare att titta på dumburken eller jaga ”likes” på Facebook.

Orsaker till varför inte fler köper aktier och fonder:

  • Rädsla
  • Kunskap
  • Tid
  • Överskott för att kunna spara

Vad man behöver förstå för att motverka ovanstående.

Om man går tillbaka till 1990.01.01 så var OMXS30 index på 206,69 och idag 2013.09.20. så står OMXS30 i 1 285,78. Det är en nätt ökning på 522%. Om man går tillbaka till 1999.01.01 så var OMXS30 index på 727,1 och idag som sagt 1 285,78. Det är en ökning på 76,8%. Hade man satsat 10.000 kr i en indexfond 1990.01.01. så hade man idag haft 62.208 kr. Om man gjort samma sak 1999.01.01 och satsat 10.000 kr så hade man idag haft 17.684 kr. Då får man beakta att det varit ett antal finanskriser under dessa perioder. Behöver man vara rädd då för att förlora pengarna? Vad blir risken om man är långsiktig? Jag tycker inte aktier och fonder är så riskabla baserat på ovanstående.

Därför är aktier den bästa typen av sparande.

Man kan inte dansa in och ut ur placeringarna. Det är när man satsat pengar och sedan börjar ta ut pengarna när placeringar gått ner och sedan missar man uppgången när de börjar gå upp igen. Om man tar ut pengarna så ska det möjligen ske för att man ser ett annat alternativ som kommer att gå upp, men åter igen så krävs det kunskap innan man tar varje sådant beslut. Kunskap kräver tid. Därmed gör dina investeringar baserad på den tid du kan lägga ner. Har du lite tid – lägg pengarna i indexfonder. Om du har mer tid att ägna dig åt placeringar så kan du satsa i olika typer av fonder och aktier mm.

Överskott att spara handlar om möjligheter och prioriteringar.

Jag hoppas ovanstående hjälper dig och att du får mer intresse och kunskap för aktier och fonder, och inser möjligheterna.

Källa: OMXS30 statistik från www.nasdaqomxnordic.com/index/

Lämna ett svar