Bästa sparandet för dina barn

Föräldrar vill ofta spara pengar till sina barn och bankerna är villiga att erbjuda hela deras sortiment av olika produkter. De öppnar konton i barnens namn och skapar fonddepåer med mera. Föräldrarna sparar pengar till sina barn för en rad olika saker t.ex. EU-moped, körkort, studier, resor och bostad. Det enda som föräldrarna borde spara till är insatsen till ett framtida bostadsköp. Det är den absolut största kostnaden som ditt barn kommer att ha i framtiden.

De flesta föräldrar spar pengarna på ett sparkonto eller i någon form av ränteplacering. Risken är dock att inflationen äter upp en del utav pengarna.

Bättre då att satsa pengarna i aktiefonder med högre risk och senare dra ner på risken när de börjar närma sig för lägenhetsköp. Läs mina artiklar med tips om fondsparande.

Om jag skulle spara till barn så skulle jag öppna en Kapitalförsäkring som jag förvaltar exakt som jag gör med min egen Kapitalförsäkring. Då har jag alla valmöjligheter att fylla på med de placeringar jag önskar. Från trygga ränteplaceringar till aktier. Fördelen med kapitalförsäkring är att du kan bestämma vid vilken ålder pengarna ska betalas ut till barnet eller barnen och om det ska vara en klumpsumma eller delas upp under flera år. Du vet ju faktiskt inte vad som kan hända senare i livet med ditt barn. Då kan det vara bra att ha alternativ och valmöjligheter. En annan fördel är att byte av placering i försäkringen kan göras utan att betala skatt på vinsten. Men det är en s.k. schablonskatt på Kapitalspar. Läs mer om Kapitalsparförsäkringar. Den kortaste spartiden är fem år. Det går också bra att skriva in i förmånstagarförordnandet att pengarna ska vara barnets enskilda egendom.

Med ett litet enkelt räkneexempel (se tabell nedan), så kan man se vad man kan förväntas spara ihop på ett antal år. Du bestämmer dig för att börja spara 500 kr per månad i en Kapitalsparförsäkring där du placerar pengarna i olika aktiefonder. Avkastningen beror på hur framgångsrik du är på att välja olika aktiefonder. Men låt oss räkna på olika snittavkastningar per år (5%, 10%, 15% och 20%) som exempel. Hur mycket pengar kommer ni ha sparat ihop till era barn? Klicka på bilden för att göra den större.

Räkneexempel

Alla föräldrar har inte möjlighet att spara 500 kr i månaden, men man kan ju spara mindre eller mer än de 500 kr jag räknat på i ovanstående exempel. Jag hoppas att ovanstående tabell ger Er motivation till att spara långsiktigt och se till att vara aktiv när det gäller att välja rätt fonder. Genom att spara 500 kr i månaden och sedan försöka få en så hög snittavkastning som möjligt så ser man hur mycket man kan förväntas ha om X antal år (se tabell ovan).

Om du vill spara till barnen:

  • Spara inte pengar på sparkonto eller i räntebärande placeringar.
  • Spara hellre i en Kapitalförsäkring och placera pengarna i olika aktiefonder och aktier. Om du vill placera i aktier så är olika investmentbolag bra alternativ att placera pengarna.
  • Spara gärna genom att ha en fast månadsöverföring till kapitalsparandet.
  • Kontakta din bank eller nätmäklare för mer information om hur du sparar i Kapitalförsäkring till ditt/dina barn.

Detta tycker jag är det bästa sparandet du kan göra till dina barn. Läs mer om att spara pengar till klassen.

Ett svar på ”Bästa sparandet för dina barn”

Lämna ett svar