Kategorier
PPM fonder

Det orange kuvertet 2023

Under början av 2023 (januari/mars) kommer det efterlängtade orange kuvertet för att se vad vi får i pension i framtiden. Efterlängtat och efterlängtat är skrivet med lite ironi. De flesta av oss tycker nog bara det orange kuvertet är en tråkig påminnelse om att bli gammal och det ligger så långt fram i tiden så varför tänka på det nu. Men för många är det också intressant att se hur man ligger till och vad man kan göra för att förbättra pensionen. Det kan också vara en bra påminnelse att börja komma igång och ta tag i premiepensionen, så att man inte får en tråkig överraskning i framtiden.

Tack vare premiepensionen så har vi möjligheten att kunna få en högre pension – förutsatt att man aktivt håller koll och placerar i fonder så att man får en hög procentuell avkastning varje år.

Även om det orange kuvertet är en trist påminnelse så handlar det om din privatekonomi. Se premiepensionen som en del i din totala privatekonomi och lika viktig som den lön du har idag för att betala dina löpande utgifter. Premiepensionen är ju en framtida lön för att betala framtida utgifter. Därför rekommenderar jag att lägga lika mycket tid på PPM-fonderna som du lägger på att betala räkningarna varje månad. Mer tid behöver det inte ta.

Om du dessutom prenumererar på Nyhetsbrevet från www.pensionssparande.eu så får du information när jag gör mina fondbyten – då behöver det inte ta någon stor del av din tid alls. Du följer bara Nyhetsbrevet och gör fondbyten själv på dina sidor hos Premiepensionsmyndigheten samtidigt som jag gör mina fondbyten.

När kommer Orange kuvertet?

Då skickas det Orange kuvertet ut 2023. Det är fastställt att från och med början av januari börjar man skicka ut information om betalningsdagar och info om premiepensionerna. Se ungefärliga datum nedan:

12-15 januari: för pensionärer bosatta i såväl Sverige som utomlands.

15-19 februari: Dalarna, Jämtland, Gävleborg, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland

From 22 februari: Alla pensionssparare bosatta i utlandet.

1-5 mars: Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Södermanland, Uppsala, Östergötland.

8-12 mars: Stockholm.

8-12 mars: Västra Götaland, Värmland, Örebro

15-19 mars: Blekinge, Gotland, Halland och Skåne.

Från februari enligt bostadsort till nya premiepensionssparare i Sverige.

Läs mer på Premiepensionsmyndigheten om hur du kan få kuvertet på webben.

Vad visar det Orange kuvertet?

Det orange kuvertet är värdebeskedet du får varje år ifrån Premiepensions-myndigheten. I det står det hur mycket pensionsrätter du har tjänat in och hur stor din pensionsgrundande inkomst är. Det visar även hur mycket pengar du har på dina konton för inkomstpension och premiepension och vilka fonder dina premiepensionspengar är placerade i och hur fonderna har utvecklats under året.

Med uppgifterna följer en pensionsprognos som visar hur den allmänna pensionen kan komma att se ut för dig när du väljer att ta ut den. Prognosen grundar sig på de pengar du hittills har tjänat in till din allmänna pension (dvs. din inkomstpension och premiepension) samt din årliga inkomst tills du går i pension. Eventuell tjänstepension från arbetsgivare eller privat pensionssparande redovisas inte i det orangea kuvertet.

Lämna ett svar