Kategorier
Pensionsspara tips

Skapa förutsättningar för ett bra sparande – tips på att spara pengar

Den här sidan handlar inte bara om pensionssparande utan den tar även upp andra typer av sparande. Sparande gör man ju inte enbart för pensionen. Spara pengar gör man för att ha en buffert eller spara till något man vill ha eller göra. Det är ju helt upp till en själv vad man vill göra med pengarna!

Att spara pengar  är svårt för många utav oss p.g.a. att vi lockas varje dag av alla möjliga saker som vi vill konsumera. För att komma igång att spara handlar det om prioritet och disciplin. Vissa saker är ju svårare att dra ner på t.ex. rökning. Men andra saker handlar bara om att vara medveten och gå igenom vad man lägger pengarna på och se om man kan göra det billigare eller på ett annat sätt. Det finns så många kostnader man kan gå igenom och försöka kapa bort när man radar upp allt man lägger pengar på t.ex. boende, bil, transport, försäkringar, lån, bredband, telefoni, resor, el, kreditkort, elektronik, mat, andra konsumtionsvaror och framförallt många dumma, dyrbara vanor. Läs min artikel på Thelung.se om hur mycket pengar man kan spara genom att sluta röka.

Läs artikel om privat pensionssparande.  Läs också om varför aktier är den bästa typen av sparande.

Tips på att spara pengar

 • Ta för vana att gå igenom föregående veckas eller månads kontoutdrag och se vad du var tvungen att betala och vad som var onödigt. Kunde jag ha minskat på något eller gjort annorlunda? Kunde jag ha planerat för att handla på rean istället? Etc. Planera inför kommande vecka vilka planerade utgifter du kommer att göra. Gör storhandling av mat istället för att handla lite och ofta. Basera storhandlingen på en veckomeny. Kom ihåg att även om det är en ”bra deal” så är det pengar ut från kontot.
 • Skaffa aldrig kreditkort – utan spara istället till det du vill köpa. Om du använder kreditkort så kommer du förmodligen att betala mycket mer för alla varor du köper. Om du istället sparar till det du ska köpa så kommer du att köpa senare och nyare teknologi än det du kunde köpa idag på kredit. Något du kommer att märka när du har fått ihop en sparbuffert är att du inte kommer att sakna behovet av att ha kreditkort. Det är oerhört befriande att slippa det.
 • Ta hjälp av internet när du ska köpa olika typer av produkter som t.ex. elektronik, verktyg, maskiner och vitvaror mm. Använd olika jämförelsesidor som t.ex. www.prisjakt.nu så finner du den vara du är intresserad av där den har lägst pris.
 • Ibland kan man också finna bra erbjudanden på www.blocket.se och man kanske inte behöver köpa nya produkter hela tiden. Det finns ju även bra begagnade varor.
 • Använd bilen effektivare genom att införa en regel för dig själv att inte använda bilen in till staden om du inte har färre ärenden än tre. M.a.o. använd bilen endast då du har minst tre ärenden in till staden. Annars är det risk att du använder bilen frekvent för att handla en snusdosa och sedan handla och sedan köra barnen till träningen – när du kunde ha gjort allting på samma körning. Mitt allra bästa spartips är att inte ha bil överhuvudtaget – om du har möjlighet till det. Det förutsätter ju att det finns alternativ.

Bilar är dyra...

 

När du har gjort alla nödvändiga nedskärningar av utgifter är det dags för nästa steg. Att öka intäkterna. Man når aldrig upp till en riktigt bra spar-buffert om man bara fokuserar på att minska kostnaderna och spara pengar. Det finns en rad saker man kan göra för att öka intäkterna, till exempel:

 • Om du är anställd kan du alltid fråga chefen om du får jobba extra, antingen övertid eller helgarbete eller byta skiftform t.ex. till att jobba ständig natt. Det blir en tuff period, men du får en möjlighet att spara ihop en rejäl summa pengar.
 • Hyra ut del i lägenhet eller villa, hyreslägenhet, hyra ut din fastighet till turister eller studenter.
 • Sälja saker som du inte använder eller behöver på blocket, tradera eller på loppmarknad.
 • Skaffa ett extrajobb eller extra-inkomst efter dina förutsättningar. Utgå från principen ”många bäckar små”, och inse att det finns flera sätt att tjäna pengar på, bara man är lite kreativ. Till exempel: plocka svamp (en bekant plockade ihop svamp för över 10, 000 under förra årets svampsäsong), odla och sälja blomlökar, skriv artiklar för webben (du kan tjäna cirka 180-250 SEK per artikel), etc.

Sammanfattningsvis:

 • Vilka kostnader kan du få bort eller få ner genom att få till bättre avtal?
 • Gå igenom veckan som gick. Kunde jag ha gjort annorlunda?
 • Planera för veckan som kommer.
 • Se till att göra storhandling för hela veckan när man handlar mat.
 • Skaffa aldrig kreditkort – utan spara ihop det innan man handlar.
 • Ta hjälp av internet innan man ska köpa olika produkter.
 • Minska på bilkörning genom att sätta upp regeln: Minst tre ärenden.
 • Spara genom att inte ha bil.
 • Öka intäkterna.

Genom att göra ovanstående så skapar du möjlighet att sätta av pengar i ett sparande. Om du gör det i ett privat sparande eller pensionssparande och vad du ska göra med sparandet – det är upp till dig. Jag hoppas att ovanstående har gett dig några tips framöver för att skapa förutsättningar för att kunna spara undan mer pengar än vad du gör idag.

Lämna ett svar