Kategorier
Aktuellt

Svenskarna utbildas om pensioner och förses med verktyg för pensionsprognos

Regeringen lägger nu resurser på att höja kunskaperna om pensionerna och en av anledningen är att försvara och vårda den nuvarande pensionsreformen. Ulf Kristoffersson (Socialförsäkringsminister) presenterade på tisdagen två beslut ur budgetpropositionen 2014 som ska underlätta för pensionsspararna. Dels går förslaget ut på att genom lagstiftning öppna upp för flera informationskanaler för att upplysa svenskarna om sin pension och inte enbart via det oranga kuvertet och dels kommer pensionsmyndigheten jobba mer aktivt för att nå ut till fler pensionssparare och öka kunskapen. I nästa utskick av det oranga kuvertet så kommer det skickas med en pinkod så att pensionsspararna kan göra en individuell pensionsprognos på Pensionsmyndighetens hemsida. Sedan kommer man också skicka med en informationsbroschyr. Systemet med pinkod fungerar bra för andra myndigheter och det borde ha införts av Pensionsmyndigheten för länge sedan.

Det andra förslaget innebär att regeringen kommer att avsätta 20 miljoner kronor årligen för att allt fler ska kunna och vilja påverka sin pension. Samarbetet med ”Minpension.se” utökas för att så många som möjligt ska göra en pensionsprognos. Idag har cirka 1,8 miljoner svenskar gjort en pensionsprognos på Minpension, målet är att antalet ska öka till 4,5 miljoner inom tre-fyra år.

Syftet med pensionsprognoserna är också att ge de ”mest oengagerade en tankeställare”, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Pensionsmyndigheten.

Läs: därför ska du pensionsspara. 

Pensionsprognosen ska kunna göras, inte enbart via webben. Exempelvis kommer det att vara möjligt att ringa in till Pensionsmyndigheten och få hjälp med att göra en prognos, eller genom att besöka ett servicekontor och träffa någon på plats.

Källa: Placera.nu – Så ska svenskarna bli bättre på pension, 2013.09.17

Läs mina artiklar i arkivet för pensionssparande tips för mer information.

Kommentera